Hoe gaat het proces na de hersteloperatie?

Omdat het een grote operatie betreft, is zelf ademen direct na de operatie vaak te vermoeiend voor uw kind en wordt het daarom na-beademd. Dat wil zeggen dat het buisje in de luchtpijp, gebruikt bij de narcose, aanwezig blijft en de beademingsmachine aangesloten blijft. De duur van deze na-beademing is gewoonlijk een paar dagen. Daarom verblijft uw kindje op de Intensive care: artsen willen de ontwikkelingen met intensieve zorg begeleiden.

Na zeven tot tien dagen wordt zonodig met een slikfoto gecontroleerd of de slokdarm genezen is. Ook wordt gekeken naar reflux (terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm). Op een röntgencontrastfoto kan blijken dat de nieuw aangelegde naad nog een lekkage vertoont. Het kind krijgt dan voeding via het infuus. Zo’n lekkage sluit zich praktisch altijd vanzelf. De opname zal uiteraard enige tijd langer duren. Bij een goed resultaat (er treden géén lekkages op) wordt de eventuele thoraxdrain verwijderd en kan uw kind zelf proberen te drinken: uit een flesje of de borst. Soms is dat in het begin voor uw kind vermoeiend en wordt een deel van de (afgekolfde borst) voeding per neussonde gegeven. Het kan soms enige weken duren voordat uw kind zelf alles kan drinken. Pas dan wordt de neussonde (ook wel maagslang genoemd) verwijderd.
Wanneer uw kind voldoende zelf drinkt en goed groeit, kan het naar huis.

Overlevingskansen

Als het gewicht van uw kindje niet lager is dan 1500 gram bij de geboorte en er zijn verder geen andere afwijkingen gevonden is de kans op overleven de 100% genaderd.

Terug op de afdeling

Eenmaal terug op de afdeling ligt uw kindje misschien eerst even in een incubator. Deze incubator houdt uw kindje op een juiste temperatuur warm. Het is er veilig en rustig en uw kindje heeft weinig last van de omgevingsgeluiden. Mogelijk ligt uw kindje al in een open bedje. Uw kindje ligt misschien iets geheld. Het hoofdeinde is hoger dan het voeteneinde. Deze maatregel wordt genomen als de luchtpijp slap is en er een kans bestaat op reflux.

Op de afdeling wordt u begeleid door verpleegkundigen. Aan hen kunt u al uw vragen stellen. Zij houden een zorgplan bij van uw kindje. In dit plan mag u de gegevens lezen. U mag er niet in schrijven: het zorgplan is van verpleegkundigen en is bedoeld als hun leidraad bij het geven van zorg. Indien u persoonlijke aantekeningen wilt maken raadt VOKS aan een eigen dagboek bij te gaan houden. Sommige verpleegkundigen schrijven ook in dit boekje, dat later van waarde is als u alles nog eens wilt teruglezen.

Spreken van behandelaars

Voor ouders is informatie van behandelaars essentieel om de situatie goed te kunnen overzien en in te schatten. VOKS weet uit ervaring van ouders dat het spreken van behandelaars in een academische setting in organisatorisch opzicht niet altijd goed is georganiseerd. Daarmeen doelen we op de beloofde tijdstippen om langs te komen en het niet nakomen daarvan. Ouders hebben vaak ook een gezin en werk. Het is een opgave om deze met elkaar te combineren als een gezinslid in het ziekenhuis ligt. Daarin past een strak tijdschema. Indien het voorkomt dat het meer regel is dan uitzondering dat tijdstipafspraken niet nagekomen worden is het verstandig dit probleem meteen aan te kaarten. Ouders geven VOKS vaak aan voor een dilemma te staan: iets zeggen of niets zeggen, ‘want de artsen zijn al zo druk’. Vanzelfsprekend bevestigt VOKS dat artsen druk zijn, maar daar gaat het hier niet om. Het gaan om de opzet van teamsamenwerking en onderlinge regels want u heeft nog lange tijd met elkaar te maken. Daarbij passen wederzijdse omgangsvormen en een daarvan is op tijd op je afspraak komen. Dat geldt ook voor ouders overigens.

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • Sluit je aan bij VOKS
  • VOKS evenementen