Reflux

Gastro-oesophageale reflux

Het kind kan last hebben van gastro-oesophageale reflux. Een medische term voor terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Deze reflux kan een beschadiging van de slokdarm (oesophagitis) veroorzaken. In normale gevallen hebben kinderen reflux tot ze uiterlijk zes maanden oud zijn. Ongeveer één derde van de kinderen met een slokdarmafsluiting heeft langere tijd in ernstige mate last van reflux. Terugvloeiende maaginhoud kan overlopen vanuit de slokdarm in de luchtpijp. Dit leidt tot irritatie, soms heftige benauwdheid en regelmatig terugkerende luchtweginfecties. Reflux kan ook leiden tot vernauwingen van de slokdarm, omdat het maagzuur de littekens kan verharden tot een zogenoemde stenose, waardoor eten niet goed kan passeren.

24 uurs pH-meting

Om te kijken of kinderen last hebben van reflux wordt een 24 uurs pH-meting gedaan. Dit gebeurt door het inbrengen van een pH-meetsonde in de slokdarm net boven de maag. Zo is vast te stellen of zure maaginhoud terugvloeit in de slokdarm. Door onder verdoving de slokdarm te bekijken, kunnen tevens ontstekingen en vernauwingen gevonden worden.

Behandeling

Meestal zijn deze problemen te behandelen met medicijnen. Maar ook praktische adviezen kunnen gouden tips blijken. Zoals onder andere het verhogen van de poten aan het hoofdeinde van het bed, rechtop zitten na de voeding en het indikken van voedsel. In ernstige gevallen, als patiëntjes onvoldoende reageren op medicatie, biedt een anti-refluxoperatie uitkomst. Hierbij plooit de chirurg de maag als een shawl rond de slokdarm.

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • Sluit je aan bij VOKS
  • VOKS evenementen