De slokdarm

Na de operatie

Als de slokdarmafsluiting is verholpen, betekent dit niet automatisch dat alle problemen voorbij zijn. Het kind moet eerst herstellen van de ingreep. Dat vergt enige tijd. Een groot deel van de kinderen ervaart na de operatie nauwelijks moeilijkheden. Andere kinderen ondervinden toch wat problemen met onder andere de luchtwegen en reflux. Soms ontstaan nieuwe problemen. Het is goed om te weten dat een kind met de jaren groter en sterker wordt en over het algemeen minder last van de slokdarmafsluiting zal ondervinden.

Vernauwingen

Bij een deel van de kinderen treedt na de operatie een vernauwing op in de slokdarm, vaak al in de eerste weken of maanden. Drinken gaat niet goed, de kinderen hebben te snel het gevoel genoeg gedronken te hebben. De kinderen gaan spugen of krijgen het benauwd; tekenen dat er iets aan de hand is. Als sprake is van een vernauwde slokdarm moet deze worden opgerekt. Dit gebeurt altijd in het kinderchirurgisch centrum onder complete narcose.

Stoornissen in de peristaltiek

Vaak is de peristaltiek (samentrekkende en voortstuwende golvende bewegingen, die dienen om voedsel naar de maag te transporteren) van de slokdarm verstoord. De samentrekkingsgolven zijn minder krachtig en kunnen gelijktijdig optreden, waardoor ze het voedsel niet goed voortstuwen naar beneden. Het eten wil niet ‘zakken’. De zwaartekracht moet eigenlijk het werk doen. Geadviseerd wordt de maaltijden in kleine porties verspreid over de dag te geven. De slokdarm en luchtpijp zijn in deze levensfase nog erg nauw. Voedsel in brokjes of eten dat kleeft aan de slokdarmwand, zoals bijvoorbeeld kaas, stukjes worst (knakworst!) en mandarijnenschilletjes, blijft makkelijk steken. Kinderen geven dat meestal zelf aan en willen dan even niet verder eten. Stel het voeden even uit. Neem hier de tijd voor. Door de druk van de voedselprop op de (te slappe) luchtpijp en door het ‘overlopen’ van voedsel in de luchtpijp kan het kind het benauwd krijgen. Meestal verminderen deze problemen bij het opgroeien. Het kind leert ermee om te gaan. Daarnaast wordt de slokdarm ruimer en de luchtpijp steviger.

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • Sluit je aan bij VOKS
  • VOKS evenementen