Diagnostiek

Wat zijn de verschijnselen die wijzen op een vermoedelijke slokdarmafsluiting?

Voor de geboorte

Wat zijn de ziekteverschijnselen? Omdat het kind in de baarmoeder het vruchtwater niet kan doorslikken, heeft de moeder vaak te veel vruchtwater bij zich. Een teveel aan vruchtwater tijdens de zwangerschap kan wijzen op een afsluiting van de slokdarm bij het kind.

Direct na de geboorte

  •  Bellenblazen

Het speeksel dat het kind produceert en doorslikt, verzamelt zich samen met de ingeslikte lucht in het bovenste (blind eindigende) deel van de slokdarm. Speeksel vermengd met luchtbelletjes komt dan door neus en mond naar buiten, dat er uit ziet als ‘bellenblazen’.

  • Hoesten, verslikken en benauwdheid

Het drinken van bijvoorbeeld borst, flesvoeding of glucosewater zal na de geboorte direct problemen opleveren, omdat de slokdarm dicht zit. Het drinken en slikken op zich is niet gestoord, maar bij het doorslikken raakt het blind eindigende bovenste deel van de slokdarm vol met speeksel en voeding. De voeding loopt vervolgens over en kan daarbij, via de mond of via het fistel met de luchtpijp, in de luchtwegen terecht komen. Dit geeft aanleiding tot heftig hoesten, benauwdheid en eventueel blauw worden.

Het stellen van de diagnose slokdarmafsluiting

Bij een vermoeden van slokdarmafsluiting wordt de doorgang getest met een slangetje dat vanuit de neus of de mond naar de maag wordt geleid. In het geval van een afsluiting blijft dit slangetje onderweg steken.

Met moderne beeldvormende technieken kan de afwijking precies worden gelokaliseerd en vastgelegd.

Als eenmaal de diagnose is gesteld, moet het bovenste deel van de slokdarm continu met een slangetje worden leeggezogen. Dit slangetje werkt vaak het beste als het kind in buikligging ligt. Door het hoofd iets hoger te leggen dan de benen, wordt voorkomen dat het speeksel of de zure maaginhoud via de fistel in de longen terecht kan komen. Het kind mag ook niet drinken, maar wordt gevoed via een infuus. Een hersteloperatie is onvermijdelijk.

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • Sluit je aan bij VOKS
  • VOKS evenementen