Hersteloperatie

De hersteloperaties vinden altijd plaats door de kinderchirurgen, werkzaam in één van de 6 Academische centra in Nederland. In deze centra is de intensieve neonatale zorg zeer goed georganiseerd en zijn zowel de specialisten als verpleegkundigen en andere betrokken professionals bekwaam in het onderzoeken, behandelen en verplegen van uw kindje.

Waarom een operatie?

Een operatie is nodig om de verbinding tussen het bovenste / onderste deel van de slokdarm en luchtpijp, de fistel, op te heffen en de delen van de slokdarm weer aan elkaar te hechten. Na het afbinden van de fistel worden de beide uiteinden van de slokdarm aan elkaar gehecht.

Afhankelijk van het type afwijking moet de borstkas worden geopend of kan een thoracoscopische ingreep (een kijkoperatie) plaats vinden. Als de borstkas moet worden geopend dan gebeurt dit aan de rechterzijde, omdat aan die kant de grote lichaamsslagader (aorta) niet in de weg zit. Sinds enkele jaren kunnen alle typen slokdarmatresie ook via een minder ingrijpende kijkoperatie worden geopereerd. Deze techniek kan slechts in een aantal centra toegepast worden. Uw behandelend arts kan u informeren welke operatietechnieken waar mogelijk zijn.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Na het afbinden van de fistel worden de beide uiteinden van de slokdarm aaneengehecht. Vanuit de neus wordt door de nieuwe verbinding een slangetje tot in de maag geleid. Dit slangetje kan na enige dagen gebruikt worden om er voeding door te geven. In de borstholte, bij de naad in de slokdarm, wordt soms een slang achtergelaten (thoraxdrain) om eventueel lucht en vocht uit de wond te kunnen afvoeren. Omdat het een grote operatie betreft, moet het kind tijdens de eerste dagen kunstmatig beademd worden.

Na de operatie

Omdat het een grote operatie betreft, is zelf ademen direct na de operatie vaak te vermoeiend voor uw kind en wordt daarom na-beademd. Dat wil zeggen dat het buisje in de luchtpijp, gebruikt bij de narcose, aanwezig blijft en de beademingsmachine aangesloten blijft. De duur van deze na-beademing is gewoonlijk één of hooguit een paar dagen.

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • Sluit je aan bij VOKS
  • VOKS evenementen